[O1] głośniki przód Helix B 62C - montaż itp.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ford_8
    Classic
    • 2009
    • 4

Zamieszczone przez grzesk
    Może lepiej się nie prowadzi, bo jest sztywniejszy i węższy niż O3 bardziej myszkuje ale nie waliło z tyłu tak, że wydawało się że coś jest luźne i coś może odpaść.

Gdzie tu sens... ?
    dla mnie wyglądało to tak :
    płytę zaprojektowali inżynierowie i zapewne pod wielowachaczowe, ale księgowy zobaczył koszta i poszedł do inżyniera, pyta się czy da się wstawić tańszą belkę, odpowiedz brzmiał miej więcej tak :
    "da się ale ....... " , w miejscu wielokropka nastąpił potok słów nie zrozumiałych dla księgowego , zresztą po co go miał dalej słuchać jak już wiedział że się da, no to poszedł do prezesa i mówi, że może obciąć koszta produkcji, na to prezes a czy da się tam wstawić tańszą belkę , na to księgowy, no pytałem inżynierów i powiedzieli że tak, na to prezes "to robimy" :szeroki_usmiech
  • motomat
    Ambiente
    • 2008
    • 103
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam, co prawda temat będzie realizowany dopiero na wiosnę, ale mam kilka pytań i muszę zaspokoić swoją ciekawość.
    Noszę się koleżanki i kolegi z wymianą ori głośników w swojej O1 na Helixy B 62C - czemu te, ponieważ ori już dla mnie są niewystarczające, do tego plastikowe dystanse i zero wytłumienia już jest uciążliwe. Będą dystanse z mdf-u i maty na drzwi. Budżet jest jaki jest i troszkę poczytałem zastanawiając się nad w/w głośnikami oraz nad Hertz'ami DSK 165. Po poczytaniu wybrałem Helki, ale to się jeszcze do następnego roku może zmienić. Może wy macie jakieś inne propozycje, albo ktoś już ma u siebie w bolidzie owe głośniki to niech napisze jak się sprawują.

Druga sprawa to chodzi mi o montaż tweeterów. Miejsce gdzie są zamontowane oryginalne to ten trójkąt przy lusterkach jest zaślepką czy to wszystko to jest głośnik? Jeżeli jest to tylko zaślepka i można wywalić ori gwizdek to czy wejdzie tam gwizdek np. helixa? Jak nie to jakie macie pomysły? Wiem, że niektórzy kombinowali i robili nowe trójkąty, ja bym chciał z tego zrezygnować i wrzucić to tam jak się da.

Jeżeli ktoś znajdzie chwilę to niech coś naskrobie, chętnie poczytam. Pozdrawiam!!
    Everything is over... But Trance Music is still alive!!

Komentarz

• maxdax
      Drive
      • 2010
      • 93

tweetery przykleisz na taśmę dwustronna do słupka drzwi, na to nałozysz oryginalne trójkąty, tylko musisz wyciąć z nich mocowanie starych tweeterów.

Komentarz

• motomat
        Ambiente
        • 2008
        • 103
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Aha, w ten sposób. Ok, dzięki za odpowiedź.
        Everything is over... But Trance Music is still alive!!

Komentarz

• dominik9420
          L&K
          • 2012
          • 1136

Mam helixy w.w są to głośniki wystarczające dla ucha, ale jakich głośników byś nie kupił, to po jakimś czasie będzie niedosyt. Helixy zagrają wystarczająco pod lepszym radiem (piooner, alpine)
          U mnie helixy grały tak z plastikowymi dystansami, bez wygłuszenia i radio 45w
          Helix+ sony
          I mniej więcej tak jak wygłuszyłem drzwi, założyłem MDF i "pożyczyłem" od brata radia Alpine patrz tu
          Musisz zaopatrzyć się w jakiś lepszy pilnik i coś do zabezpieczenia spiłowanej części :P

[ Dodano: Sro 12 Gru, 12 16:28 ]
          maxdax, Coś mi się wydaje, że patent na taśmę nie przejdzie, różnica emperatur, wilgoć.
          Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
          Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
          Pozdrawiam i Szerokości!
          Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
          http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• KrzysiekW
            Drive
            • 2010
            • 98

Witam, będę montował u auto-elektryka w mojej O1 nowe radio Pioneer i rozważam przy tej okazji wymianę głośników przednich i ewentualnie również dodanie głośników tylnich.
            Głośniki przednie mam oryginalne bez żadnych wytłumień i innych dodatków.

Pytanie do Was: Czy opłaca się wymieniać głośniki oryginalne przednie (te dolne większe oraz te małe tweetery) na inne, bez dodawania wytłumień i innych dodatków? Czy zauważę różnicę? Aktualnie mam radio Panasonic i nie wiem, czy to wina radia czy głośników, ale jakość dźwięku jest niska. Basów zbytnio nie ma, a przy większej głośności i podkręceniu basów głośniki furczą. Dźwięki wysokie również pozostawiają wiele do życzenia.

Czytałem tu na forum różne porady odnośnie wytłumiania drzwi itp., ale nie chcę się w takie sztuczki bawić, a jedynie pójść "po najmniejszej linii oporu" i wymienić głośniki, jeśli to coś da. Ewentualnie te podkładki z MDF zamiast plastikowych jeśli to coś da mogę zamontować, tylko skąd je wziąć? Bo ten elektryk, u którego będę montował radio, pewnie raczej takich nie ma, bo nie jest specjalistą od systemów audio, lecz głównie od auto-alarmów (ale za to jest bardzo solidny i tani, dlatego u niego będę montował).

Komentarz

• axidus821
              Drive
              • 2012
              • 58

nie zauważysz większej różnicy.bez wytłumienia to szkoda kasy na głośniki.po "najmniejszej linii oporu" to najlepiej nic nie rób- najszybciej i najtaniej

Komentarz

• lukas_jg
                Rider
                • 2012
                • 600
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Może ja dodam coś od siebie.

Pierwsza sprawa. Dobre radio. Po zmianie oryginalnego kaseciaka jaki miałem u siebie na lepsze radio. Oryginalne głośniki zaczęły grać o niebo lepiej.

Druga sprawa. Wytłumienie drzwi. Bez tego nie jest warto inwestować w głośniki bo wszystko będzie brzęczało i dudniło.

Trzecia sprawa. Głośniki i MDF zamiast plastiku. Taki komplet już daje ładne brzmienie. Do tego za jakiś czas dojdzie pewnie montaż jakiegoś suba na tył lub pod kanapę.

Pamiętajcie, że dobrze jest kupić odpowiednie wytłumienie aby nie płacić 2 razy gdy "tanie" nie zda egzaminu

Przy wytłumianiu liczcie się z pociętymi rękoma i weźcie coś na uspokojenie ;-) Pozdrawiam!! :diabelski_usmiech
                Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• dominik9420
                  L&K
                  • 2012
                  • 1136

Zamieszczone przez axidus821
                  bez wytłumienia to szkoda kasy na głośniki.
                  Dlaczego? Zmiana głośników i dystansy z MDF-U trochę da, ale to dupy zbytnio urywać nie będzie.
                  Co do wytłumienia, to możesz się zmieścić w granicy 100zł, a roboty aż tak dużo nie ma, bo tapicerkę masz i tak zdjętą i tak.
                  Ja też mówiłem, że nie będę wygłuszał drzwi :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 02 Sty, 13 21:10 ]
                  lukas_jg, No maty Dynamat to już profi robota
                  Zamieszczone przez lukas_jg
                  weźcie coś na uspokojenie
                  Ekhm, zapomniałeś o zgrzewce
                  Pozdrawiam i Szerokości!
                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• KrzysiekW
                    Drive
                    • 2010
                    • 98

dominik9420, dzięki za odpowiedź. A czy dystansy z MDF zamiast plastikowych można zamontować bez rozbierania całych drzwi, tzn. tylko po zdjęciu maskownicy?

Komentarz

• lukas_jg
                      Rider
                      • 2012
                      • 600
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

KrzysiekW, raczej się nie zmieszczą tak. Tam głośnik wchodzi na styk a MDFy są jeszcze szersze i musisz je jeszcze przykręcić.
                      Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• KrzysiekW
                        Drive
                        • 2010
                        • 98

lukas_jg, dzięki za odpowiedź. Czyli bez rozbierania drzwi się nie da tych podkładek zamontować. Pomyślę. Może póki co samo radio wymienię.

Komentarz

• dominik9420
                          L&K
                          • 2012
                          • 1136

Drzwi kierowcy trzymają się na 9 torx-ów +3 śruby na śrubokręt krzyżakowy.
                          Drzwi pasażera, 9x torx +2 śruby na krzyżaka
                          śruby na krzyżaka znajdują się pod uchwytami.
                          Pierwszą tapicerke zdejmowałem z 15 min,
                          a drugą to kwestia max 5 min.
                          Co do MDF-u to go nie wsadzisz bez zdejmowania,a pozatym trzeba wyjąć oryginalne mocowania i zastosować śrubę z łbem zamkowym gwint m6 długość chyba 25mm jak dobrze pamiętam.
                          Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• KrzysiekW
                            Drive
                            • 2010
                            • 98

dominik9420, dzięki za dodatkowe wskazówki.

Komentarz

• aniol
                              RS
                              • 2012
                              • 5228
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

jaka ma być grubość maty?
                              http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                              Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez aniol
                                jaka ma być grubość maty?
                                nie ważna jest grubość tylko jakość maty :diabelski_usmiech
                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ziutsane
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 2376

dominik9420, Zapomniałeś o śrubce pod klamką.
                                  Polecam zakup mat STP. W relacji jakość/cena wypadają bardzo dobrze.

Pozdr.
                                  Bartek
                                  Radio: C90r+XDP210EQ
                                  Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                  Wzm:XES M1+FP 1.800
                                  Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• dominik9420
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1136

ziutsane,
                                    Zamieszczone przez ziutsane
                                    dominik9420, Zapomniałeś o śrubce pod klamką.
                                    No fakt. :roll:
                                    Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• KrzysiekW
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 98

Czy faktycznie przy robieniu wytłumienia trzeba usunąć wosk antykorozyjny z blach, aby przyczepić wytłumienie? Czy takie wytłumienie ma negatywny wpływ na rdzewienie blach drzwi, np. poprzez to, że może tam łatwiej gromadzić się wilgoć, której ciężej jest się z takich wytłumionych drzwi wydostać?
                                      Bo ze względu na wiek mojego samochodu (10 lat) już bardziej zależy mi na uniknięciu rdzy niż na super dźwięku. Zatem jeśli wytłumienie wymaga usunięcia wosku antykorozyjnego i/lub przyczynia się do szybszego rdzewienia drzwi, to go na pewno nie zrobię.

Komentarz

• dryblaspl
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 75

musisz usunąć wosk, blacha zaklejona matą nie ma kontaktu z wodą....nie musisz całego wosku usuwać, ja usuwałem pasami (jak zebra na jezdni)i trzyma sie
                                        Sprzedam Lampy przednie, zbiornik spryskiwaczy 3.5 L z pompką

Komentarz

• ziutsane
                                          RS
                                          • 2007
                                          • 2376

Mata sie wulkanizuje. Moim zdaniem to lepsza ochrona niz ten wosk
                                          Radio: C90r+XDP210EQ
                                          Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                          Wzm:XES M1+FP 1.800
                                          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• KrzysiekW
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 98

Witam ponownie. Po zamontowaniu nowego radia okazało się, że ani wymiana fabrycznych głośników przednich, ani wytłumienie drzwi przednich, ani dodanie głośników tylnych nie jest już potrzebne. Z nowym radiem fabryczne głośniki przednie bez żadnego wytłumienia grają bardzo dobrze!
                                            Zamontowane nowe radio to Pioneer DEH-X5500BT. Stare radio to był Panasonic.

Komentarz

• flyski
                                              Ambiente
                                              • 2006
                                              • 153
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Powiem Ci tylko, że po wygłuszeniu drzwi matami (nawet najtańszą opcją )
                                              to co teraz nazywasz "bardzo dobrze" zmieniłoby się w "no jakby trochę lepiej"
                                              bardzo dobrze to może być tylko z matami :diabelski_usmiech
                                              Oczywiście to kwestia gustu, ale jeżeli już szukasz jakości
                                              to posłuchaj kolegów: MDF-dystanse (które same też nic nie dają) + wygłuszenie matami i
                                              żadne głośniki z tyłu nie są potrzebnę a Ty jesteś w innym wymiarze

Pzdr
                                              [O1 - 2.0 AQY silver ]
                                              [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• marcinusek
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 114
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

ja bym odświeżył temat.
                                                ile mat stp jest potrzebnych do wytłumienia przednich, tylnich drzwi i bagażnika w kombi?

Komentarz

• mathew
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 21

Czy te Helixy z tematu wogóle wejdą(pod względem głębokości) w przednie drzwi O1 ?
                                                  Wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach.

Komentarz

Pracuję...